top of page

Webinar den 23. april 2025 kl. 9.00 – 11.30




Med indlæg af eksperter fra Sverige, Norge, Finland og Danmark


Emne: Bæredygtig/hållbar bevaring af DEN NORDISKE TREBYEN


De nordiske træbyer, hvoraf der er registreret over 100 i Sverige, Norge og Finland, men som også omfatter 10 byer i Danmark med mange bevarede bindingsværkshuse, har en overraskende god holdbarhed. De fleste af husene, der som nævnt er bygget af træ, er over 200 år gamle, og i Danmark findes der ca. 60 renæssance-bindingsværkshuse, der har holdt i over 400 år.


Disse utroligt gamle og holdbare bygninger af træ skulle gerne holde i mindst 200 år mere. Men hvordan gør vi det, når vi jo ved og kan erfare, at levealderen for nyt træ og nye træhuse i dag er max. 60-80 år?


Det handler om tre afgørende ting:

1.     At kvaliteten af det nye træ, der anvendes til at reparere og supplere de originale, gamle træbygninger er tilstrækkelig god. Specielt i forhold til hvor længe træet har groet og dannet kerne, og hvordan er ’skåret op’ på savværker, d.v.s. hvordan årerne vender i det enkelte bræt eller stykke tømmer.


2.    At den konstruktionsmæssige beskyttelse af træet mod regnvand, som er en del af den traditionelle byggeskik, fortsat overholdes: Udhæng, god sokkelhøjde, skrå vandbrædder, beskyttelse af endetræ og ’offerelementer’.


3.    At den maling og overfladebehandling, der benyttes til vedligeholdelse af træet, ikke er plastikmaling, men i stedet består af traditionelle malingstyper som linoliefarver, trætjærefarver eller limfarver, der er kapillaråbne i stedet for diffusionsåbne.


Vi skal også stille karv om lang holdbarhed/hållbarhet for nye huse i de historiske trebyer:  Træ/virke o høj materialekvalitet, konstruktioner samtel træ-med-træ, uden jernbeslag, miljøvenlige isoleringsmaterialer, maling og vinduer.


Indlæg:


Danmark:  Søren Vadstrup arkitekt MAA: Sådan får man gamle vinduer af træ til at holde 200 år - mere! Med miljøvenlige materialer. Plus energiforbedring til en bedre standard end tilsvarende nye vinduer af træ, plastik eller aluminium. 


Sverige: Linda Lindbla, Bygningsantikvarie: Projekt på Hantverkslaboratoriet i Mariestad: Skogsskötsel och kvalitetsvirke. 


Norge: Ellev Steinsli – Snekker, Norsk Norsk Håndværksinstitutt i Lillehammer: En bedre forståelse for historie, produksjon og materialvalg som sikrer den lange levetiden. Hele veien fra skog til produkt.




 
 
bottom of page